Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Ακολουθώντας τα όνειρά μας

Στις αρχές του 20ου αιώνα, η οικογένεια Κιουτσούκη αναγκάστηκε να εγκατελείψει τα πάτρια εδάφη, την Ανατολική Ρωμυλία- μία παράκτια περιοχή στη Μαύρη Θάλασσα διάσημη για τα κρασιά της-και να μεταναστεύσει στην Ελλάδα, μεταφέροντας μαζί της την έμφυτη γνώση και αγάπη της για το αμπέλι και το κρασί. Δυστυχώς, ερχόμενοι στην Ελλάδα και έχοντας χάσει όλο τους το βιός δεν κατάφεραν να εκπληρώσουν το όνειρο τους, να φτιάξουν ένα οινοποιείο και στην Ελλάδα, μέχρι που ο Δημήτριος Κιουτσούκης, ο εγγονός, το κατάφερε το 2010.

Ο Δημήτριος Κιουτσούκης πήρε το πτυχίο του χημικού μηχανικού από το Πολυτεχνείο του ΑΠΘ και δούλεψε για αρκετά χρόνια στον ιατρικό τομέα, ούτως ώστε να αποκτήσει το απαραίτητο κεφάλαιο για να εκπληρώσει το όνειρο της ζωής του. Η έμφυτη αγάπη του για το κρασί, που την κληρονόμησε από τον παππού του, τον οδήγησε στο να παρακολουθήσει το UC Davis Oenology Extension program, έτσι ώστε να πάει ένα βήμα παραπέρα και να αποκτήσει μία σαφέστερη γνώση της σύγχρονης διαδικασίας της οινοποίησης. Φύτεψε με τη βοήθεια της οικογένειάς του 110 στρέμματα αμπελώνα στις πλαγιές της Μυγδονίας στη Βόρεια Ελλάδα, κοντά στη Θεσσαλονίκη, όπου η καλλιέργεια της αμπέλου εφαρμοζόταν ήδη από την αρχαιότητα και εγκαταλείφθηκε στις αρχές του 20ου αιώνα εξαιτίας της φυλλοξήρας.  

Στον ιδιόκτητο αμπελώνα καλλιεργούνται κυρίως ελληνικές ποικιλίες (Ασύρτικο, Μαλαγουζιά, Ροδίτης,Μοσχάτο,Μοσχοφίλερο, Ξινόμαυρο,Λημνιό).

Οι χαμηλοί λόφοι, τα ιδιαίτερα μικροκλίματα που υπάρχουν στον αμπελώνα μας-χάρη στους βορειάδες που έχει η περιοχή όλο το χρόνο-και η ποικιλομορφία του εδάφους (από αμμοπηλώδες μέχρι και σχιστολιθικό) δίνουν μοναδικά κρασιά με δυνατότητα παλαίωσης.

Ήδη από την αρχή, στον αμπελώνα εφαρμόζονταν αποκλειστικά οι μακραίωνες παραδοσιακές τεχνικές της οικογένειάς μας. Χειρονακτικό κλάδεμα-τρύγος-καλλιέργεια του εδάφους, χρήση βοτάνων σε σπρέυ για προστασία, όπως για παράδειγμα τσουκνίδα, αχιλλεία κ.α., λίπανση μόνο με κομπόστ και κοπριά, μόρφωση σε κύπελλο.

Βασικός κανόνας μας είναι: όσο λιγότερες επεμβάσεις γίνεται ώστε να μην παρεμποδίζουμε τη δουλειά της φύσης.

Χρησιμοποιώντας έναν σύγχρονο οινοποιητικό εξοπλισμό, μόνο για να υποστηρίζουμε και να παρακολουθούμαι - αν είναι αναγκαίο-τις χημικές διεργασίες του οινοποιητικού κύκλου, το οινοποιείο Καμάρα παράγει κρασιά με μοναδικό χαρακτήρα που εκφράζουν το terroir της περιοχής ακολουθώντας παράλληλα τα πρότυπα ποιότητας.

Από το 2015, ο Δημήτριος αναζητώντας την πραγματική γεύση στο κρασί, έτσι όπως την είχε μάθει από τον παππού του, έκανε ένα βήμα παραπέρα και αποφάσισε να παράγει φυσικούς οίνους .Έχοντας ως αρχή το «Η φύση είναι ο πραγματικός οινοποιός, ο άνθρωπος είναι ο βοηθός της», άρχισε να παράγει τα πρώτα του εμπορικά φυσικά κρασιά ακολουθώντας την παραδοσιακή τεχνοτροπία, δηλαδή μαλακός και λεπτός χειρισμός του μούστου και έπειτα του κρασιού ώστε ο χαρακτήρας του κρασιού να μη σοκαριστεί ή αλλοιωθεί. Για το λόγο αυτό, δεν προστίθενται εξωγενείς ζύμες, ελάχιστες μεταγγίσεις, ωρίμανση των οίνων στις λεπτές οινολάσπες τους, ελάχιστο έως καθόλου φιλτράρισμα, χρήση μόνο παλιών βαρελιών κτλ.

Ο κύριος στόχος είναι η παραγωγή αυθεντικών ζωντανών κρασιών, με τις ελάχιστες δυνατές παρεμβάσεις, ώστε αυτά με τη σειρά τους να εκφράζουν το terroir και τη φιλοσοφία του οινοποιού τους. Τα κρασιά ξεχωρίζουν για το πλούσιο και πολύπλοκο αρωματικό τους προφίλ, το οποίο εξελίσσεται και αλλάζει με την πάροδο του χρόνου.